Google Display werkt in essentie als een soort veiling. Op het moment dat een gebruiker een website (van het Google Display netwerk) bezoekt,vindt er een advertentieveiling plaats. Verschillende adverteerders concurreren om weergegeven te worden met hun advertentie. Hierbij wordt er een ‘winnaar’ gekozen op basis van onder andere het bod en de relevantie
Het Google Display Netwerk is het netwerk van alle websites en apps van Google en aangesloten partners van Google, die Display advertenties van Google Ads kunnen vertonen. Het Google Display Netwerk bestaat uit ruim 35 miljoen websites en apps.
Display reclame verwijst naar een vorm van online reclame waarbij visuele advertenties worden vertoond op bijvoorbeeld een website of een app. Het visueel georiënteerde karakter en de plek van de advertenties (op een website/ app en niet in de zoekmachine zelf) zijn kenmerken van display reclame. Een verwant begrip van display reclame is Banner Marketing. Hierbij is display reclame het breder begrip en duidt het naar het hele domein van visuele advertenties op online platforms, terwijl Banner Marketing specifiek refereert naar banners als populaire vorm van de display reclame.
In een responsieve display-advertentie kun je in totaal 15 afbeeldingen, 5 bedrijfslogo’s, 5 advertentie koppen, 1 lange advertentie kop, 5 advertentie beschrijvingen en 5 video’s opgeven. Hierbij creëert Google met de bouwstenen combinaties voor de advertentie-uitingen. En des te meer input je aan het systeem geeft (door deze elementen in te vullen in de advertentie), des te meer bouwstenen je aan Google geeft om hier advertenties mee te maken. Op den duur herkent het systeem goed werkende combinaties en weet het wanneer welke variant vertoond dient te worden.