Voor advertenties in de Google Shopping-sectie heb je als het ware een aantal “basisingrediënten” nodig. De minimale vereisten zijn 1) een werkbare webshop, 2) een Google Merchant Center en 3) een Google Ads-account. De webshop – waar je je producten verkoopt – koppel je aan het Google Merchant Center, vanuit daar push je de producten naar Google Ads zodat ze in de Google Shopping sectie kunnen worden weergegeven.
Net als het gros van de Google Ads-campagne typen werkt Google Shopping op basis van een cost-per-click model. Dat betekent dat er wordt afgerekend op basis van klikken op de advertentie. Hoeveel je moet betalen voor een klik is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan zaken als de onderlinge concurrentie, de kwaliteit van je productfeed, je biedstrategie en advertentiebudget.
Er zijn meerdere toepassingen (of optimalisaties) die je kunt doorvoeren om zo hoog mogelijk in Google Shopping te komen. In de basis gaat het erom dat je Google zo veel mogelijk relevante informatie aanreikt middels de productinformatie die je verschaft (meestal vanuit een productfeed). Hoe vollediger (en relevanter) de productinformatie, hoe sneller je hoog kunt scoren. Naast de relevantie spelen andere factoren zoals onderlinge concurrentie en je advertentiebudget een rol.
Google Shopping is een uitermate transparante manier van adverteren, dat komt omdat de advertenties o.a. een product afbeelding en een verkoopprijs moeten bevatten. Voor webshops is Google Shopping veelal hét kanaal waar de meeste verkopen worden gerealiseerd. Naast het adverteren in de betaalde Shopping sectie kunnen er ook resultaten worden weergegeven in de gratis vermeldingen van Google Shopping.
Een Google Shopping feed is eigenlijk niets anders dan een export (uitdraai) vanuit het CMS met daarin alle producten van de webshop. Zo’n export kan op verschillende manieren worden uitgedraaid, veel voorkomende bestandstypen zijn een .XML, .TXT of CSV. Een Shopping feed vormt veelal de basis voor iedere Shopping-campagne. Veelal wordt deze eerst nog bewerkt m.b.v. een manipulatie tool (zoals Channable of Datafeedwatch) voordat deze wordt geüpload in het Google Merchant Center. Vanuit het Merchant Center worden de producten uit de Shopping feed doorgezet naar Google Ads.
Onder Shopping Ads verstaan we de advertenties die in de Google Shopping-sectie kunnen worden weergegeven. Dankzij vernieuwde campaign features (zoals Performance Max) kan het bereik van Shopping Ads worden vergroot. Shopping Ads buiten de Google Shopping sectie kunnen op die manier ook worden weergeven icm. extra afbeeldingen, tekst en video’s.
Je hebt een aantal zaken nodig om te kunnen adverteren via Google Shopping, daarbij geldt ook dat er een aantal zaken niet zijn toegestaan of tegen het beleid van Google in gaan. In de basis zul je ervoor moeten zorgen dat de website vol staat, denk daarbij aan zaken zoals het opnemen van een duidelijk retour-en teruggavebeleid of het weergeven van alle beschikbare betaalmethoden. Voor een compleet overzicht van de beleidsrichtlijnen kun je het beste het Support Center raadplegen.
In tegenstelling tot Search maken Shopping Ads geen gebruik van zoekwoorden maar van het Merchant Center en de beschikbare productgegevens. Veelal worden deze productgegevens gebundeld in een Google Shopping feed, deze vormt de basis voor iedere campagne. De informatie in de Shopping feed wordt gebruikt om een advertentie samen te stellen en te linken aan relevante zoekopdrachten van de gebruiker.